Pudiņš no maziem putniņiem

Kad uznāk ziema un tā vien gribas iet laukā un paķerstīt kādu mazu putniņu, lai vēlāk dabūtu krietnu un mazliet kraukšķīgu, karsti kūpošu mazputniņu pudiņu, allaž atceros par šo lielisko, tradicionālās virtuves garā ieturēto recepti. Laiks ir vēss, nu visiem lauku zēniem arī it lieti noderēs šī senā mācība


Šarls Emīls Frankatelli, Viņas Majestātes Karalienes Viktorijas bijušais pils pārvaldnieks un šefpavārs

Vienkārša pavārgrāmata strādnieku slāņiem

Pirmoreiz publicēta1852. gadā

Pudiņš pagatavots no maziem putniņiem

Čakli un prātīgi zēni, kas dzīvo laukos, ir itin prasmīgi viltīgajā mazo putniņu gūstīšanas mākslā, ko liek lietā šad un tad ziemas mēnešos. Tāpēc, mani mazie draugi, kad esat bijuši it veiksmīgi un jums izdevies noķert kādus pāris dučus šo putneļu, vispirms noplūciet tos kailus no spalvām, nogrieziet galvas un nagus kā arī ar maza nazīša aso galu izgrieziet no viņu sāniem šķilvīšus, bet tad atdodiet putnus savai mammai, kas, sekojot šīm norādēm, pagatavos teicamu pudiņu launagam vai vakariņām. Vispirms apcepiet veselus putnus ar nedaudz sviesta, maziem sīpoliņiem, pētersīļiem, timiānu un kalnumētru, kas visi smalki sakapāti, kā arī pipariem un sāli pēc garšas; un kad tie putni ir pa pusei gatavi, iesijājiet nelielu sauju miltu, pielieciet krietnu puskrūzi ūdens un vāriet uz uguns visu laiku maisot desmit minūtes un kad putnu sautējums ir gandrīz atdzisis, ielejiet to visu palielā pudiņa traukā, kas ir jau iepriekš iesmērēts ar nieru taukiem vai izoderēts ar mīklas garoziņu, nosedziet pudiņu ar mīklas vāku un cepiet vai vāriet to kādu stundu ar pusi.

Advertisements